ZIELONA ŻYWNOŚĆ

3200 MIL NA “ZIELONYM PALIWIE”

Blisko jedna trzecia lądów jest pokryta czymś tak zwykłym jak trawa. Nasza wrodzona, instynktowna reakcja sprawia, że pragniemy bliskiego kontaktu z nią – podobnie jak zwierzęta, które odczuwają co jest dla nich dobre. Wśród nas są jeszcze ludzie, dla których  życie w zgodzie z naturą jest czymś oczywistym, którym nie trzeba wskazywać piękna i użyteczności tej pospolitej rośliny. Postęp cywilizacyjny sprawił, że większość ludzi zatraciła tę naturalną zdolność, dlatego należy przypominać o tym. Użyteczność trawy dobrze ilustruje historia Barbary Moore, która w wieku 56 lat przemaszerowała 3200 mil z San Francisco do Nowego Jorku. Szła przez 45 dni, po 16 – 18 godzin dziennie. Jest to niezwykły wyczyn, nawet dla sportowców w okresie ich największej aktywności. Zapytana przez dziennikarzy o źródła jej siły odpowiedziała: “Wierzę, że my – ludzie – jesteśmy doskonałymi stworzeniami i jeśli będę właściwie się odżywiać to tego dokonam.” I dodała ku zaskoczeniu wszystkich: “Moim pożywieniem będzie trawa.” Barbara jadła po drodze tylko owoce i warzywa oraz piła zielone napoje z roślin trawiastych. Dla “zielonego paliwa” to najlepsza i najbardziej autentyczna reklama. Czy nie masz wrażenia, że więcej uwagi poświęcamy temu, jakie paliwo wlewamy do swoich samochodów, niż temu, jak się odżywiamy?

CZYM JEST ZIELONA ŻYWNOŚĆ

Zielona żywność to połączenie współczesności z darami natury. To odpowiedź na potrzeby człowieka, który chce żyć zdrowo ale nie wie jak zacząć, który czuje że mimo zdrowych produktów na talerzu nadal czegoś mu brakuje, który szuka alternatywy dla asortymentu dostępnego w aptekach albo też, który narzeka na brak czasu by zdrowo żyć. Człowieka, który nie godzi się na kierunek i pudełko, w które próbują włożyć nas korporacje przedkładające pieniądz ponad nasze dobro. Ekstrakt soku z młodego jęczmienia i Chlorella Pyrenoidosa zaliczane są do kategorii tzw. superżywności (ang. superfoods) czyli produktów w pełni naturalnych, nieprzetworzonych, a jednocześnie zawierających wyjątkowo cenne dla ludzkiego organizmu składniki. Dodatkowo zielone produkty zostały stworzone w taki sposób, by zachowując 100% naturalności być jednocześnie jak najbardziej poręczne przy tempie dzisiejszego świata – na zrobienia shake’a wystarczy nam kilka sekund, zaś pastylki chlorelli możemy nawet zagryzać jak cukierki. Pogodzenie zdrowego odżywiania z wyzwaniami codziennego życia jest więc możliwe, nie musimy godzić się na kompromisy. Brak czasu już nigdy więcej nie będzie wymówką!

chcesz dowiedzieć się więcej o zielonej żywności lub zamówić zielone produkty – skontaktuj się z Doradcą

RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA ORGANIZMU

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu jest podstawą jego prawidłowego funkcjonowania. Głównym wyznacznikiem w tym zakresie jest krew, której odczyn pH jest lekko zasadowy i wynosi 7,365 – jest to wartość wzorcowa, podobnie jak 36,6 dla temperatury ciała. Wpływ na zachowanie owej równowagi ma jakość naszego pożywienia, a dokładniej mówiąc jej odczyn pH. Jeżeli nasza dieta zawiera dużo produktów kwasowych – a niestety tak zazwyczaj jest – to organizm chcąc zachować równowagę i odpowiednie pH zaczyna stosować “pożyczanie” zasadowości z wewnętrznych “rezerw”. To wszystko doprowadza do powstawania sprzyjającego środowiska dla rozwoju drobnoustrojów w naszym organizmie, które znakomicie rozwijają się w kwaśnym otoczeniu. Dlatego tak wielkie znaczenie ma to, czym się odżywiamy i jaki odczyn pH ma spożywane przez nas na co dzień pożywienie. Produkty, które spożywamy możemy podzielić na obniżające poziom pH krwi (kwasotwórcze) oraz podwyższające jego poziom (zasadotwórcze) – odkwaszające nasz organizm.  To nie oznacza również, że stosowanie tylko produktów o zasadowo wysokim pH jest idealnym rozwiązaniem. Dlatego na zagadnienie należy spojrzeć całościowo i stosować dietę urozmaiconą stosując prostą zasadę co do zawartości naszego talerza z pożywieniem: 80% produktów zasadotwórczych (zielonych) i 20% pozostałych. Z pomocą przychodzi nam zielone antidotum jakim jest Ekstrakt soku z młodego jęczmienia, którego pH jest podobne do mleka matki. Poniższa lista produktów jest stworzona na podstawie badań Roberta O. Younga.

     PRODUKTY MOCNO ZAKWASZAJĄCE

NAPOJE

alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata (szczególnie czarna), kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne

OWOCE

suszone owoce, marynowane owoce

WARZYWA

grzyby

WARZYWA KORZENIOWE

ziemniaki (przechowywane)

ZIARNA (ŚWIEŻE)

jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane

ORZECHY

pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca

MIĘSO | DRÓB | RYBY

owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja

MLEKO | PRZETWORY MLECZNE

ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka

DODATKI | PRZYPRAWY

musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany, syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryż brązowego, syrop klonowy, miód

     PRODUKTY ŚREDNIO ZAKWASZAJĄCE

NAPOJE

naturalny sok owocowy

OWOCE

pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona, agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina

ZIARNA (ŚWIEŻE)

brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni

ORZECHY

orzech włoski

MIĘSO | DRÓB | RYBY

ryby morskie dzikie (nie hodowlane)

TŁUSZCZE (TŁOCZONE NA ZIMNO)

margaryna, masło ghee, olej kukurydziany

DODATKI | PRZYPRAWY

keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez

     PRODUKTY LEKKO ZAKWASZAJĄCE

OWOCE

śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa

ZIARNA (ŚWIEŻE)

proso, kasza, pszenżyto, amarantus

FASOLE | ROŚLINY STRĄCZKOWE (ŚWIEŻE)

ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna

ORZECHY

orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pekany

ZIARNA (PESTKI)

słonecznik, siemię lniane

MIĘSO | DRÓB | RYBY

ryby słodkowodne, dzikie (nie hodowlane)

MLEKO | PRZETWORY MLECZNE

mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana

TŁUSZCZE (TŁOCZONE NA ZIMNO)

olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny

DODATKI | PRZYPRAWY

curry w proszku

     PRODUKTY LEKKO ZASADOWE

NAPOJE

woda destylowana

OWOCE

limonka, cytryna, grejpfrut, kokos, wiśnia

WARZYWA

brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafior, cukinia, rabarbar, por, rzeżucha, szczypior, kalarepa

WARZYWA KORZENIOWE

brukiew, chrzan, rzepa, marchew

ZIARNA (ŚWIEŻE)

komosa ryżowa, kasza gryczana, pszenica, orkisz

FASOLE | ROŚLINY STRĄCZKOWE (ŚWIEŻE)

soczewica, mąka sojowa, tofu

ORZECHY

migdały

ZIARNA (PESTKI)

sezam, kmin rzymski, koper włoski (fenkuł), kminek

MLEKO | PRZETWORY MLECZNE

mleko kozie

TŁUSZCZE (TŁOCZONE NA ZIMNO)

oliwa z oliwek, olej z ogórecznika, olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, lipidy morskie, olej z wątroby dorsza

DODATKI | PRZYPRAWY

zioła, większość przypraw

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

stewia, cykoria

     PRODUKTY ŚREDNIO ZASADOWE

WARZYWA

pomidor, awokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy, kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście gorczycy

WARZYWA KORZENIOWE

burak, rzodkiewka, imbir

FASOLE | ROŚLINY STRĄCZKOWE (ŚWIEŻE)

fasola biała

DODATKI | PRZYPRAWY

czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, imbir, cebula

     PRODUKTY MOCNO ZASADOWE

NAPOJE

woda zasadowa

WARZYWA

trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki

FASOLE | ROŚLINY STRĄCZKOWE (ŚWIEŻE)

orzechy sojowe, lecytyna sojowa

ZIARNA (ŚWIEŻE)

dynia

MLEKO | PRZETWORY MLECZNE

mleko ludzkie

DODATKI | PRZYPRAWY

sól himalajska, sól morska, sól celtycka

CZYM JEST CHOROBA

Choroba to nic innego jak sygnał naszego organizmu, że coś nie funkcjonuje prawidłowo i nasze ciało potrzebuje zmiany traktowania. Każdy z nas w swoim życiu doświadczył różnych form choroby wielokrotnie – od drobnego przeziębienia po – w przypadku niektórych – ciężkie stany wymagające długotrwałego leczenia. Niestety najczęściej sięgamy po różnego rodzaju sztuczne specyfiki farmaceutyczne by “uciszyć” symptomy, a nie szukamy przyczyn problemu. Rzadko kiedy również zachodzi poprawa w naszym stylu życia. Tymczasem do poprawy zdrowia wystarczy zmiana. Każda zmiana, nawet drobna, da jakieś efekty. Wsłuchajmy się więc w nasz organizm i zatroszczmy się o niego. Hipokrates powiedział: “Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Badania dowodzą, że choroba jest niczym innym jak brakiem równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jeśli chcemy poprawić swoje zdrowie i wyleczyć chorobę, powinniśmy zwrócić uwagę na to, co jemy i pijemy, i wprowadzić zmianę. Ekstrakt soku z młodego jęczmienia i Chlorella Pyrenoidosa są doskonałym początkiem naszego nowego, zdrowego stylu życia, który zapewni nam więcej energii, chęci do życia oraz czasu, który zamiast spędzać w kolejce do lekarza możemy poświęcić na to co sprawia nam radość i przyjemność.