SOK Z MŁODEGO JĘCZMIENIA

WŁAŚCIWOŚCI I SKŁAD SOKU Z MŁODEGO JĘCZMIENIA

Zielony napój z Ekstraktu soku z młodego jęczmienia odnawia równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jest dwa razy bardziej skutecznym niż szpinak, najbardziej całościowym, zasadotwórczym pokarmem. Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad 2 razy więcej magnezu, znaczną ilość manganu i cynku, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu – pierwiastka, który znajduje się w większości pokarmów. Zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające zapobiegać chorobom i stanom patologicznym. Ma wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy C, E oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny, krewnej witaminy B. Na niedobory witamin cierpimy z powodu przetworzonej żywności. Niektóre nasze produkty żywnościowe tracą substancje odżywcze, zanim trafią na stół. Zawartość witaminy C w świeżo startej rzodkiewce w kontakcie z powietrzem maleje o połowę już po pięciu minutach. Ilość witamin B1 i B2 w produktach żywnościowych dramatycznie spada podczas gotowania. W Ekstrakcie soku z młodego jęczmienia witaminy i pozostałe substancje odżywcze pozostają praktycznie nienaruszone. Ekstrakt zawiera więcej niż 20 enzymów, a badania odkrywają kolejne. Bez enzymów dochodzi do zaburzenia wszystkich funkcji życiowych – trawienia, oddychania, poruszania się itd. Naukowcy zidentyfikowali w ludzkim ciele ponad 3000 enzymów. 45% masy ekstraktu tworzą doskonale trawione białka (w białej mące jest to tylko 10%), dlatego ekstrakt wspiera zdrowy wzrost. Zielone napoje goją wrzody, chronią tkanki powierzchniowe i śluzówki. Sok roślinny jest również bogaty w cud przyrody – chlorofil. Hemoglobina to nasz barwnik krwi, który ma podobną strukturę chemiczną jak chlorofil. Dzięki niemu dostarczane jest więcej tlenu do ludzkiego organizmu, co zwiększa wydajność i chroni przed powstawaniem środowiska zakaźnego. Chlorofil poprawia morfologię krwi, przyspiesza gojenie ran i oparzeń, chroni przed stanami zapalnymi i infekcjami.

DZIAŁANIE SOKU Z MŁODEGO JĘCZMIENIA
odnawia równowagę kwasowo-zasadową

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu jest podstawą jego prawidłowego funkcjonowania. Głównym wyznacznikiem w tym zakresie jest krew, której wskaźnik pH wynosi 7,365. Gdy grozi nam nadkwasota, organizm zaczyna nierównomiernie rozkładać kwasowość, aby uchronić ważne dla życia ośrodki. W pierwszej kolejności “pożycza” zasadowość z jamy ustnej. Następstwem jest próchnica zębów, kamień nazębny, krwawienie dziąseł, paradontoza i nieprzyjemny zapach z ust. 98% populacji cierpi na choroby zębów, których przyczyną jest zakwaszenie organizmu. Pasty do zębów są krótkotrwałym środkiem odświeżającym oddech i usuwającym płytkę nazębną. Zęby nie psują się dlatego, że je za mało czyścimy. Przyczyną jest złe odżywianie. Zielona żywność działa zasadotwórczo – wskaźnik pH soku z młodego jęczmienia jest podobny do wskaźnika pH mleka matki – dzięki czemu problemy w naturalny sposób znikają.

źródło cennego chlorofilu

Hemoglobina to nasz barwnik krwi, który ma podobną strukturę chemiczną jak chlorofil. To dzięki niemu rośliny żyją, a ludzie oddychają. Chlorofil poprawia morfologię krwi, przyspiesza gojenie ran i oparzeń, chroni przed stanami zapalnymi i infekcjami. Dzięki niemu dostarczane jest więcej tlenu do ludzkiego organizmu, co zwiększa wydajność i chroni przed powstawaniem środowiska zakaźnego. Jeśli o jakości benzyny świadczy liczba oktanów, to o jakości zielonej żywności świadczy ilość pigmentu chlorofilowego.

aktywność antyoksydacyjna

aktywność antyoksydacyjna

aktywność enzymatyczna

Wszyscy rodzimy się z pewnym “bankiem enzymów”, których wyczerpanie oznacza śmierć. Naukowcy zidentyfikowali w ludzkim ciele ponad 3000 enzymów. W 1979 roku na generalnym posiedzeniu japońskich firm farmaceutycznych ogłoszono, że ekstrakt z zielonego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów. W zielonym ekstrakcie znajdują się m.in.: dysmutaza nadtlenkowa (SOD) – likwidator wolnych rodników;  cytochromooksydaza – enzym przyspieszający oksydację i redukcję; katalaza – rozkładająca nadtlenek wodoru na tlen i wodę w celu łatwiejszego wydalania z organizmu; oksydaza – niezbędna do przetworzenia kwasów tłuszczowych; transhydrogenaza – ważna dla tkanki sercowej itd. Sok z młodego jęczmienia odznacza się silnym działaniem przeciwutleniającym. Większość dostępnych komercyjnie preparatów enzymatycznych (także tych służących do kompleksowej enzymoterapii) uzyskuje się z krwi, organów i tkanek zwierząt. Wielu specjalistów podważa te źródła i zaleca enzymoterapię czysto roślinną.

źródło radości i szczęścia

Sok z młodego jęczmienia zawiera tryptofan, z którego powstaje serotonina – hormon radości i szczęścia. Bez niej ogarnia nas otępienie, tracimy wewnętrzną równowagę i poczucie szczęścia. Wraz ze spadkiem poziomu serotoniny nadchodzi depresja i zmęczenie. Wieczorem ciało przekształca serotoninę w melatoninę, która sprawia, że lepiej zasypiamy.

odmładza naskórek wpływając na organy wewnętrzne

Stan naskórka jest wskaźnikiem zdrowia całego ciała. Schorzenia żołądkowe i jelitowe wywołują problemy skórne i wysypki, które najpierw objawiają się na błonach śluzowych oczu i warg. Mętny wzrok albo opuchnięta twarz sygnalizują schorzenie wątroby lub nerek. Dlatego lekarze przy stawianiu diagnozy najpierw badają cerę i śluzówki. Użyte zewnętrznie kremy i leki na choroby skórne czasem pomagają, ale skórę uzdrowimy tylko poprzez całościową poprawę zdrowia. Koniecznością jest pożywienie z bogactwem minerałów, enzymów i witamin, które odmłodzą komórki organów wewnętrznych, a także skóry. Zielony napój odmładza naskórek, wpływając na organy wewnętrzne. Odmłodzenie skóry powodowane przez młody jęczmień zostało klinicznie udowodnione na pacjentach z chorobami skórnymi. Eksperymenty przeprowadzał dr Tatsuo Muto, dermatolog z południowej Japonii. Spośród poddawanych testom pacjentów ci, którzy spożywali młody jęczmień, zdrowieli szybciej niż ci, którzy go nie dostawali. Ponadto wystąpiła u nich dalsza zdrowotna poprawa w zakresie krążenia krwi, perystaltyki, apetytu na jedzenie i łagodzenia zmęczenia.

spowalnia starzenie się komórek

W 1969 roku profesorowie I. Freedvich i J. M. McCord odkryli enzym dysmutaza nadtlenkowa (SOD). Jest to ważny enzym zbadany w związku z leczeniem raka. Jak SOD pomaga odmładzać komórki? W trakcie metabolizmu wydzielamy niebezpieczne, aktywne formy tlenu. Na szczęście SOD niszczy rodniki tlenowe. Komórki organów wewnętrznych długo żyjących naczelnych zawierają dużą ilość tego enzymu. Przypuszcza się, że SOD wiąże się z długowiecznością. SOD jest bardzo popularny wśród entuzjastów zdrowego odżywiania w USA. Większość dostępnego SOD jest jednak ekstrahowana z wątroby bydła. Wątroba jest tymczasem organem detoksykacyjnym, a bydło jest faszerowane steroidami. Młody jęczmień zawiera dużą ilość SOD i przoduje jako “zielone źródło” tego witalnego enzymu. Enzymy w ekstrakcie z trawy są skuteczne przeciwko odkładaniu pigmentu, melanozie i wągrom.

pomocny przy nadwadze

Nadwaga prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi, chorób serca i arteriosklerozy. U osób w średnim i starszym wieku prawie zawsze wywołuje te choroby. Nasze pożywienie zawiera tłuszcz i cukier (łuskany ryż, biały chleb, biały rafinowany cukier) w ilościach, które spala się w organizmie bez resztek tylko z wielkim trudem. Jeśli spalanie nie funkcjonuje prawidłowo, substancje odżywcze pozostają nierozłożone i odkładają się w formie tłuszczu. Spalanie odbywa się za pomocą enzymów – oksydazy cytochromowej. Dzięki wsparciu enzymów pomagających w metabolizmie tłuszczów można redukować nadwagę. Aktywne składniki soku z młodych liści jęczmienia są lepszą alternatywą kontroli masy ciała, niż sama dieta. Nadwaga jest także problemem hormonów tarczycy. Jeśli tłuszczu jest dużo, to właśnie te hormony pobudzają jego rozkład. Obniżenie wydzielania hormonu tarczycy powoduje wzrost masy. Zielony napój neutralizuje kwasowość płynów ciała. W ten sposób spontanicznie wzmacnia funkcję tarczycy. Napój nie jest “specjalistą” od otyłości. Nie gwarantuje natychmiastowego obniżenia wagi. Ograniczcie jednak tłuszcze, skrobię i cukry. Rozpocznijcie odpowiednie ćwiczenia fizyczne, wypijcie 3 razy dziennie napój na bazie Ekstraktu soku z młodego jęczmienia i zaczniecie chudnąć.

skuteczny przeciw zaparciom

Dobre jedzenie, dobry sen i dobre wypróżnianie są potrójnym barometrem zdrowia. Jeśli te czynniki nie będą dobrze funkcjonowały, to ułatwiamy rozwinięcie się choroby w naszym organizmie. Trwające długo zaparcia prowadzą do braku apetytu, bólów głowy, zawrotów i zaburzają sen. Ofiara zaparcia ulega zmęczeniu i niestabilności psychicznej. Powtarzające się zaparcia u ludzi starszych niż 40 lat są także skutkiem zmniejszonej ruchliwości jelita grubego i zmniejszonej sprawność całego ciała. Aktywne składniki zielonego ekstraktu (przede wszystkim potas) wspierają ruch układu trawiennego i wzmacniają mięśnie zwieracza odbytu. Starsi ludzie i osoby z częściową niewydolnością żołądka i jelit mają problemy z błonnikiem w warzywach. Ekstrakt soku z młodego jęczmienia nie zawiera błonnika i stanowi dla nich znacząca pomoc.

wspiera organizm w walce z rakiem

W trakcie badań na grupie myszy z rakiem, którym podawano ekstrakt z jęczmienia, doszło do zaskakująco pozytywnego przebiegu choroby. Celem badań było stwierdzenie, który składnik wyciągu ma działanie przeciwrakowe. W ten sposób doszło do odkrycia, że komórki rakowe skutecznie powstrzymuje rozpuszczone w wodzie białko zawierające enzym SOD. Zdumiewające działanie SOD zostało potwierdzone także w USA, gdzie enzym został w warunkach klinicznych podany pacjentom z rakiem w celu zapobieżenia ubocznym skutkom radioterapii. W 1976 roku Takashi Sugimura, menadżer Japońskiego Instytutu Badania Raka, odkrył, że spalone resztki ryb zawierają silne karcenogeny Try-P1 i Try-P2. Odznaczają się one aż 20-krotnie wyższą karcenogennością niż benzopiren zawarty w tytoniu. Tak samo mutagenne substancje powstają przy spalaniu różnych aminokwasów (przy każdym pieczeniu mięsa). Substancje takie, jak Try-P1 i Try-P2, wywołują zmiany w genach ludzkiego DNA i pobudzają wzrost komórek rakowych. W ekstrakcie z zielonego jęczmienia jest enzym, który unieszkodliwia te karcenogeny. Tym enzymem jest hemoproteina. W 1979 roku udało się wyizolować tę substancję. Wywołało to wielką sensację. Wśród mutagenów substancje Try-P1 i Try-P2 odznaczają się najwyższym stopniem niebezpieczeństwa, a mimo to zielony ekstrakt je unieszkodliwia. Prac wykazujących zdolność zielonych napojów do neutralizowania wpływów karcenogennych jest więcej. Najważniejszą właściwością w walce z rakiem jest wzmacniający i harmonizujący wpływ napojów z trawy na organizm jako taki. Zielone napoje nie są lekiem likwidującym wirusy, czy komórki rakowe. Są wspaniałym pożywieniem wspierającym jedynego prawdziwego wojownika – nasz organizm, a raczej nasz system immunologiczny. Nauka może się zapracować w poszukiwaniu przeciwrakowych mechanizmów i substancji, a mimo to nie wytworzy nic tak doskonałego jak to, co już stworzono do walki z rakiem – system immunologiczny. Dlatego najlepsze, co możemy zrobić w walce (i prewencji) z rakiem, jest wzmocnienie w nas samych owego wojownika. Z powodu tych wzmacniających właściwości zielonych napojów i żywności roślinnej mówimy – nie są lekami, a mimo to uzdrawiają…

ulga w innych schorzeniach

Zielony napój przynosi ulgę w wielu innych chorobach. Wysoka koncentracja potasu jest korzystna zwłaszcza w przypadkach chorób serca i układu krążenia oraz schorzeń wątroby, przy których przepisywane zwykle leki wspierają wydalanie potasu w takiej mierze, że niekiedy zagraża to zdrowiu pacjenta. Ekstrakt soku z młodego jęczmienia, tak samo jak inne zielone warzywa (np. natka pietruszki), działa prewencyjnie przeciw odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń. Wysoka zawartość chlorofilu jest niezwykle skuteczna przeciwko zewnętrznym i wewnętrznym stanom zapalnym. Dlatego jest skuteczny w leczeniu nieżytu żołądka, chorób wrzodowych i zapalenia trzustki. Do tych stanów należy podchodzić poważnie, ponieważ często wiążą się z rakiem.

chcesz dowiedzieć się więcej o zielonej żywności lub zamówić zielone produkty – skontaktuj się z Doradcą

JAK STOSOWAĆ EKSTRAKT SOKU Z MŁODEGO JĘCZMIENIA

Ogólnie zaleca się pić 2 do 3 razy dziennie łyżeczkę ekstraktu. Przed spożyciem należy rozmieszać proszek w szklance wody do uzyskania jednolitej konsystecji. Przygotowując zielony napój dzieciom wystarczająca jest połowa dawki. Natomiast w przypadku osób starszych, odwrotnie, powinno się zwiększyć dawkowanie. Ludzie chorzy albo cierpiący na nadkwasotę mogą tę dawkę pomnożyć. Do zielonego napoju i jego “trawiastego” smaku można przyzwyczajać się stopniowo. W ten sposób polubicie go ze względu na jego ożywiające właściwości. Zawsze warto też pomyśleć o tym, że pijecie sok roślinny pełen życia.

Sok z młodego jęczmienia wypity rano na czczo, ożywia umysł i przyspiesza krew tak samo jak kawa. Jednocześnie dostarcza ciału substancje odżywcze na cały dzień, zamiast kwasów i kofeiny. Dodatkowo eliminuje uczucie popołudniowej senności. Szklanka wypita przed snem obniża zakwaszenie krwi i poprawia jakość snu. Niektóre składniki zielonego napoju wchłaniają się już w jamie ustnej. Jeśli napój stosowany jest jako wsparcie leczenia, to dobrze jest uzbroić się w cierpliwość. Działanie przejawia się u każdego w różnym czasie, gdyż wpływ na to ma wiele czynników, takich jak np. waga, nawyki żywieniowe, tryb życia itd. Widoczne zmiany zazwyczaj pojawiają się po trzech miesiącach regularnego stosowania.

Ostrzeżenie: Produkt jest niestabilny w wysokich temperaturach. Poprzez rozpuszczenie w wodzie cieplejszej niż 48°C niszczy się ważne substancje. Należy używać niegazowanej, zimnej lub letniej wody i pić małymi łykami. Jeśli napój zaczną stosować ludzie z egzemami albo trądzikiem, mogą czasowo pogorszyć się symptomy. Objaw ten zwany “mengen” pojawia się także przy używaniu chińskich ziół. Ten objaw –  chociaż nieprzyjemny – sygnalizuje początek rozwiązywania problemów.

Ekstrakt soku z młodego jęczmienia nie zawiera błonnika z trawy, dlatego nie podrażnia wrażliwego jelita oraz jest w 100 % wchłanialny przez organizm
JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY NAPOJEM Z EKSTRAKTU SOKU, A NAPOJEM Z ROZKRUSZONEJ TRAWY

Różnica jest zasadnicza. Ludzki układ pokarmowy mimo że roślinożerny, to nie jest przystosowany do spożywania trawy, tak jak to ma miejsce u przeżuwaczy, przykładem może tu być krowa. My nie mamy czterech żołądków. Błonnik zawarty w trawie może dla nadwrażliwych ludzi stanowić problem. Ekstrakt soku z młodego jęczmienia nie jest delikatnie suszonym i zmielonym sianem.  Jest suszonym nektarem z trawy i nie zawiera błonnika trawiastego – stosunkowo ostrego dla  wrażliwego jelita – dzięki czemu go nie podrażnia i jest w 100 % wchłanialny. Zatem jest bezpieczniejszy i doskonale strawny. W instytucjach leczniczych ze względów bezpieczeństwa nie stosuje się napojów z trawy z błonnikiem z powodu potencjalnej nadwrażliwości na błonnik zawarty w trawie. Rozdrobniona i ususzona trawa jest wprawdzie żywnością bardziej kompleksową i tańszą, ale trudniejszą do wykorzystania i mniej bezpieczną.

UPRAWA MŁODEGO JĘCZMIENIA

Ekstraktu soku z młodego jęczmienia jest produkowany z zachowaniem najwyższych standardów. Młody jęczmień uprawiany jest metodą organiczną, tj. całkowicie bez użycia pestycydów i herbicydów. Liście młodego jęczmienia zbierane są w okresie, gdy dorastają do 20 – 25 centymetrów, ponieważ w tej pierwotnej fazie wzrostu wykazują największą zawartość substancji aktywnych. Przy długości 40 cm stopień ekstrakcji substancji wyraźnie spada. Młody jęczmień jest uprawiany w oszczędny, rotacyjny sposób razem z lucerną na ponad 1100 hektarach dziewiczej gleby, prastarych, wyschniętych jezior słodkowodnych w stanie Utah, w Stanach Zjednoczonych. Lucernę uprawia się na przemian z jęczmieniem w równoległych pasach, aby w regionie nie powstała nienaturalna monokultura pozbawiona życia. Lucerna dostarcza glebie azot, który naturalnie zwiększa zawartość chlorofilu w liściach jęczmienia. Uprawa na wysokości 1500m n.p.m. przyczynia się do wysokiej zawartości białek. Coroczny płodozmian i uprawa na glebie bogatej w minerały zapewnia wartość odżywczą zbioru.

PROCES PRODUKCJI EKSTRAKTU SOKU Z MŁODEGO JĘCZMIENIA

Liście młodego jęczmienia używanego do produkcji Ekstraktu są zbierane, płukane i wytłaczane, a uzyskany sok suszy się przez niecałe 2 minuty w temperaturze tylko 31°C. W ten sposób powstaje 100% czysty i niepasteryzowany proszek do przyrządzania żywego soku o łagodnym smaku. Proces przetwórczy umożliwia uzyskanie „żywego” zielonego soku, prawdziwego roślinnego nektaru. Skuteczne składniki nie zostają uszkodzone i jest to dotychczas najbardziej oszczędny sposób przetwarzania. Od momentu zbioru poprzez wytłaczanie, suszenie, aż po próżniowe zapakowanie surowca nie mijają więcej niż 2 godziny! Proszek po rozpuszczeniu w wodzie uzyskuje nasycony, zielony kolor.