CHLORELLA PYRENOIDOSA

WŁAŚCIWOŚCI I SKŁAD CHLORELLI PYRENOIDOSA

Chlorella Pyrenoidosa zawiera, oprócz wielu różnorodnych substancji aktywnych biologicznie, także inne unikatowe substancje. Jest jednym z najbogatszych źródeł zielonego barwnika – chlorofilu, któremu zawdzięczamy życie na naszej planecie. Jednak jakakolwiek wyrwana z kontekstu substancja czynna lub wartość jednej mikro- czy makro- substancji odżywczej nie świadczy o całkowitej korzyści, jaką zielona żywność przynosi człowiekowi. Ważne jest bowiem ogólne współgranie i synergia wszystkich substancji, a nie dane o wartościach aktualnie modnych substancji czynnych. Dlatego nie koncentrujemy się na “odżywianiu opartym na liczbach”, ale na “odżywianiu opartym na powiązaniach”. Podawane składy nie są nigdy całkowicie dokładne i kompletne. Chlorella jest organizmem jednokomórkowym, kompleksowym mikroświatem, który nie może być złożony tylko z podanych substancji. Te nie wystarczą do istnienia życia. Są to tysiące dalszych, niewymienionych i często nieznanych substancji, które także są obecne w algach. Już choćby podanego w składzie ksantofilu ludzie nie znają. Kolejnym przykładem innych obecnych w Chlorelli Pyrenoidosa substancji, które zachwycą żywieniowców, natomiast przeciętnej osobie mogą nic nie mówić – są to np. alfa-karoten, gama-karoten, kryptoksantyn, luteina, zeaksantyn… Łącznie z ksantofilem wszystkie te substancje są niezbędne dla posiadania dobrego wzroku. Zwykłe analizy ich nie identyfikują i nie wykazują. Nigdy nie można wypisać wszystkich substancji obecnych w chlorelli. Do uchwycenia zasady życia trzeba sobie uświadomić zasadę synergii oraz wartości odżywcze całościowych produktów. Każdy “zbiór” ma trochę różny skład, w zależności od czynników zewnętrznych. Producent Chlorelli Pyrenoidosa prowadzi na bieżąco niezależne analizy, które publikuje. Dlatego podane wartości są średnie. Zjawisko to jest właściwe. Zażywanie chlorelli jest sprawą długotrwałą, przy której “niestałość” wartości odżywczych jest korzystna.

DZIAŁANIE CHLORELLI PYRENOIDOSA
działanie zasadowe podstawą oczyszczania

Mięso, słodycze oraz gotowane jedzenie są przyczyną nierównowagi kwasów i zasad w organizmie. Kwaśne środowisko działa na nasze komórki destrukcyjnie, natomiast niebezpieczne organizmy – przede wszystkim grzyby – mają stworzone dobre do rozwoju otoczenie. Brak zrównoważonego środowiska sprawia, że komórki obronne przegrywają w walce z rakowymi, a mikroflora z niszczącymi grzybami. Zdrowy noworodek ma lekko zasadowe środowisko wewnętrzne, natomiast pacjenci w zaawansowanym stadium raka wykazują wysoką kwasowość. Działanie zasadotwórcze zdecydowanie poprawia warunki dla naturalnych mechanizmów obronnych. W ten sposób powstaje mniej odpadu komórkowego.

źródło cennego chlorofilu

Chlorella Pyrenoidosa jest jednokomórkową, szmaragdowozieloną, mikroskopijną algą słodkowodną. Jej głęboka zieleń sugeruje, że jest najbogatszym źródłem chlorofilu – barwnika roślinnego. W lecznictwie chlorofil używany jest jako środek przeciwzapalny i dezodorant. Wody do ust, gumy do żucia, pasty do zębów, dezodoranty… zawierają chlorofil ze względu na jego zdolność do usuwania nieprzyjemnych zapachów. Wewnętrzne oczyszczenie chlorofilem jest kwestią zdrowia, kosmetyki i estetyki. Używając chlorellę dbamy o higienę komórek. Chlorella zawiera 10x więcej chlorofilu niż lucerna i przyspiesza gojenie ran, wrzodów i stanów zapalnych. Wiosenne kuracje oczyszczające działają przede wszystkim dzięki enzymom i chlorofilowi. Organizm pozbywa się “zimowych” nieczystości, a krew staje się lepiej dotleniona.

detoksykacja dzięki zawartości błonnika

W początkowych badaniach algi nie wydawały się pożyteczne pod względem odżywczym z powodu mocnego opakowania – ściany komórkowej. Dlatego narusza się ścianę, żeby “zielony skarbiec” oddał swój skarb. Błonnik jest trzywarstwowy i ma wyjątkową zdolność wiązania toksycznych odpadów z pożywienia. Stopniowo odkładają się w nas metale ciężkie oraz trucizny z żywności i powietrza – wieloletnie osady na ścianach jelit ważą nawet kilka kilogramów. Błonnik chlorelli odpady te stopniowo wiąże i odprowadza z ciała. Wydalanie trucizn jest w ten sposób przyspieszone 3-7 razy! Białko chlorelli mechanicznie – jak szczotka kominiarska – ściera substancje odpadowe i dzięki zdolności absorpcyjnej odprowadza je z ciała. W ten sposób wspiera wypróżnianie się i zmniejszenie wagi, nie poprzez usuwanie tłuszczu, ale substancji odpadowych.

CGF - probiotyczne działanie czynnika wzrostu

Dr Fujimaki z Japonii wyizolował substancję nazwaną CGF (Chlorellas Growth Factor – czynnik wzrostu chlorelli). Jest to witalizujący składnik znajdujący się tylko w chlorelli. CGF dosłownie ożywia zmęczone komórki. Przykładem jest wpływ na mikroflorę jelitową. To ona rozkłada i trawi pokarm. CGF przyspiesza jej wzrost aż 4-krotnie! Bez mikroflory nie strawimy pożytecznych substancji. CGF wspiera oczyszczające procesy w trakcie witalizacji komórek oraz umożliwia niewiarygodny wzrost. CGF daje organizmowi siłę, aby mógł sam sobie pomóc. Powstaje w trakcie intensywnej fotosyntezy. CGF pomaga komórkom w samoodnawianiu. Pomaga w stanach zmęczenia i niedostatku witalności. Przyspiesza gojenie ran i zwiększa możliwości obronne krwinek.

wartość bioenergetyczna

Chlorella Pyrenoidosa jest małą “bioenergetyczną konserwą”. Ludzie wrażliwi od razu odczuwają jej bioenergetyczną wartość. W swoim jądrze gromadzi energię żywiołów, które na nią wpływają. Gromadząc dzienne i nocne temperatury, trenuje własny system immunologiczny. W ciągu dnia chłonie energię słońca, rozgrzanej wody i powietrza, a w nocy nią gospodaruje. Najbardziej wartościowy zbiór jest w godzinach wieczornych, gdy akumuluje najwięcej energii – tak samo jak zwierzę układające się do snu zimowego. Również babki zielarki zbierały niektóre zioła w nocy. Chociaż nie sposób obliczyć wartości bioenergetycznej, daje się ją zmierzyć własnym doświadczeniem. Dzięki zdolności do wykorzystywania źródeł energii Chlorella Pyrenoidosa w ciągu 20-24 godzin rozmnaża się aż 4 razy!

źródło cennych witamin

Pod względem zawartości niektórych witamin absolutnie prowadzi. Na przykład “supermolekuły”, witaminy B12 zawiera więcej niż wątroba wołowa czy drożdże piwowarskie… Jest przebogata również w inne witaminy z grupy B. W ten sposób zwiększa odporność organizmu na stres. Zawiera molekuły młodości – przeciwutleniacze, witaminę C (17x więcej niż pomarańcze), a przede wszystkim beta karoten (10x więcej niż karotka). Nowoczesne teorie widzą przyczynę starzenia w działaniu “wolnych rodników”. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) powstrzymują ich zabójcze, kaskadowe działanie. Zmniejszają ilość odpadów komórkowych, przez co spowalniają proces starzenia. Komórki chronione przez antyoksydanty żyją “radośniej” i dłużej. Antyoksydanty nie usuwają odpadów, ale chronią przed ich powstawaniem. W ten sposób oczyszczają i odmładzają organizm na poziomie molekularnym.

źródło cennych minerałów

Algi są bogatsze w minerały niż rośliny lądowe. Chlorella zawiera 20x więcej żelaza niż szpinak. Dzięki niemu, witaminom z grupy B, C i chlorofilowi walczy z niedokrwistością. Wapnia ma 11x więcej niż mleko krowie! Magnez wspiera aktywność nerwową i mięśniową. Jej minerały wiążą się organicznie i są maksymalnie wykorzystywane! Minerały wypierają z organizmu metale ciężkie. Minerały pomagają również komórkom w przyjmowaniu wody, przez co umożliwiają wypłukiwanie toksyn. Przy ich dostatecznej ilości substancje trujące gorzej wbudowują się w organizm.

działanie prewencyjne i odmładzające

Przeciwko zwykłej opryszczce (herpes simplex) skutecznie walczy się aminokwasem lizyną. Inny aminokwas – fenyloalanina – przyspiesza myślenie. Aminokwas tryptofan odwrotnie – łagodzi ból i poprawia jakość snu. Odmładzający wpływ mają też kwasy nukleinowe – RNA i DNA. Dr Benjamin Frank w książce “The No Aging Diet” sformułował teorię starzenia jako skutku obniżonej produkcji RNA i DNA – kwasów nukleinowych. Wraz ze spadkiem ich tworzenia spada energia i zwiększa się skłonność do chorób. Dr Minchinori Kimura stwierdził, że chlorella zawiera 10% RNA i 3% DNA (17x więcej niż sardynki) i dzięki temu jest spichlerzem substancji odmładzających. Organizm zużywa kwasy nukleinowe do własnej przebudowy.

przedłuża młodość i wydłuża wiek biologiczny

Wiek biologiczny wyznaczają genetyka, psychika, okoliczności zewnętrzne i styl życia. W dziedzinie odżywiania najwięcej dla swojego zdrowia zrobimy zmieniając zawartość swoich talerzy. Przeciwko tej zmianie są jednak wielkie siły – brak woli i szybkie czasy. Dlatego kompozycja naszego talerza z jedzeniem nie jest prawidłowa. Chlorella podniesie wartość naszego jadłospisu i unieszkodliwi potencjalnie szkodliwe substancje. W ten sposób nastawia system immunologiczny na wyższą wydajność. Chlorella nie niszczy wirusów ani bakterii, nie przesmarowuje stawów i nie stępia ostrego bólu. Nie jest, a jednak jest “wszechlekiem” dlatego, że wzmacnia naturalne zdolności obronne. Tylko ona rzeczywiście rozwiązuje problemy. Chlorelli nie stosujemy tylko dlatego, że coś boli i kłuje, ale dlatego, że mamy rozum. Chlorella pomaga ciału, żeby samo sobie pomogło. Chlorella – chociaż nie jest lekiem – jednak leczy.

wzmacnia naturalne zdolności obronne organizmu

Chlorella nie jest nadrzędna wobec żadnego wysokiej jakości warzywa. Jest tylko dostępna w praktyczniejszej, łatwiejszej do spożywania formie tabletek. Reklama chlorelli w zasadzie jest reklamą każdego warzywa. Ich działania są podobne. Tak samo jak każde dobre warzywo chlorella wzmacnia obronność poprzez swoje całościowe działanie. Wytwarza nieprzyjazne środowisko dla organizmów szkodliwych, a przyjazne dla organizmów korzystnych. Dzięki oczyszczaniu uruchamia mechanizmy obronne. Odżywiając komórki, dodaje energii do walki o życie. Zwiększa poziom interferonu, przez co powoduje mnożenie się makrofagów, krwinek obronnych. Te walczą z intruzami, którzy przeniknęli przez system obronny organizmu. Chlorella nie walczy za nas, ale dla nas. Wytwarza warunki do skutecznej samoobrony.

polepsza trawienie

polepsza trawienie

chcesz dowiedzieć się więcej o zielonej żywności lub zamówić zielone produkty – skontaktuj się z Doradcą

JAK STOSOWAĆ CHLORELLĘ PYRENOIDOSA?

Sposób użycia oraz dawkowanie jest zależne od wielu czynników, takich jak np. waga czy nawyki żywieniowe. Inne potrzeby będzie miał wegetarianin, w którego diecie nie znajdziemy mocno zakwaszającego organizm pożywienia, a inne np. łasuch na słodycze, czy miłośnik mięsa.

Powszechnie zależy od:
masy ciała – im więcej ważymy, tym większe mamy zapotrzebowanie,

składu jadłospisu – im mniej owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych – tym większe jest nasze zapotrzebowanie,

stresu – im jest go więcej, tym większa potrzeba,

środowiska – im więcej toksyczności (palenie, smog, …) – tym bardziej rośnie zapotrzebowanie na chlorellę,

stylu życia – im mniej ruchu, im szybsze życie, tym potrzeba chlorelli bardziej rośnie, a takie od stopnia aktualnego zmęczenia i wyczerpania.

Zalecenia ogólne:

Chlorellę najlepiej jest zażywać po jedzeniu, ale dobrze także między posiłkami. Cukrzykom zaleca się stosowanie chlorelli w bardziej rozłożonych dawkach – i w całościowo większych ilościach – dlatego, że pomaga ustabilizować cukier we krwi. Osoby z krwawiącymi dziąsłami powinny ssać chlorellę, z powodu wpływu chlorofilu na gojenie, nawet 10x dziennie. Chlorella wytwarza zasadowe pH i chroni przed rozwojem próchnicy. W ten sposób jest odpowiednia także po każdym słodkim jedzeniu. Dawki zwiększać stopniowo aż do potrzebnej ilości. Warto również podkreślić, że nie ma potrzeby zmniejszania dawek, gdyż warzywa trudno jest przedawkować. Szczegółowe zalecenia możesz uzyskać od swojego Doradcy.

Ostrzeżenie: Chlorella, w odróżnieniu od alg wielokomórkowych (morszczyn, spirulina…), prawie nie ma działania alergizującego. Początkowe objawy towarzyszące (np. łagodny ból głowy, gazy…) są koniecznymi skutkami oczyszczania organizmu. Są przejawem szybkiego wydalania toksyn! Jest to rzadki, nieprzyjemny, ale pozytywny objaw. To dowód rzetelnej pracy chlorofilu, błonnika i uruchomionego mechanizmu wydalniczego jelit, skóry i błon śluzowych. Te zostają “odblokowane” przez chlorellę i wprawione w ruch. W ten sposób pomagają ciału “oddychać” – wydalać z ciała trucizny. Przeważnie trwa to 3 dni, zanim ciało “dostrzeże, że dobrze mu życzysz”. 9 dni trwa, zanim zacznie się wyraźniej oczyszczać. Zauważalne, pozytywne zmiany w organizmie można obserwować po 1 – 6 miesiącach stałego zażywania. Dobroczynne następstwa chlorelli są długotrwałe i wartościowe. Szczegółowe informacje możesz uzyskać od swojego Doradcy. Należy zwiększyć przyjmowanie płynów, pić dziennie minimum o 1/2 litra płynów więcej niż zwykle. Warto przezwyciężyć kilka tygodni ewentualnych doznań “oczyszczających”. Nie musi to być przyjemne, ale jest korzystne dla naszego organizmu.  Twoja cierpliwość zostanie nagrodzona podziękowaniem bilionów komórek, które cierpią z powodu łasuchowania i obżarstwa – Twojego nieumiarkowania. Organizm po kilku miesiącach otwarcie Ci podziękuje.

Chlorella Pyrenoidosa jest jednym z najbogatszych źródeł zielonego barwnika – chlorofilu, któremu zawdzięczamy życie na naszej planecie
SKŁADNIK ALERGIZUJĄCY

Chlorella, oprócz chlorofilu, zawiera zawsze feoforbidy – pochodną chlorofilu. Mogą one w dużej ilości uczulać poprzez zwiększenie fotosensytywności – wrażliwości na światło. Jeśli chodzi o Chlorellę Pyrenoidosa, klient musiałby spożywać prawie 20 kg chlorelli dziennie, żeby jego fotosensytywność wyraźnie się zwiększyła. Dzięki metodzie STEAM i wysokiej jakości surowca zawiera minimalną ilość tej substancji (do 20 mg/100g). Każdy producent Chlorelli będący poważną i pewną siebie firmą w swoich materiałach wymienia tę substancję. Niepodanie zawartości tej substancji sygnalizuje niekonsekwencję, nieprofesjonalizm czy “złą świadomość” firm dystrybucyjnych. W USA zaleca się, by nie kupować produktów, które nie podają ilości feoforbidów. W Japonii maksimum feoforbidów jest ograniczone do 60 mg/100 g. Na naszym rynku niektóre konkurencyjne produkty chlorellowe przekraczają tę wartość.

Feoforbidy (derywat chlorofilu) 17 mg/100 g. Norma wynosi 60 mg/100 g.

Nigdy nie powinno się kupować preparatu, który nie podaje ilości tej substancji!

DLACZEGO CHLORELLA PYRENOIDOSA?

Chlorella Pyrenoidosa z dających się wykorzystać odżywczo alg jest najbardziej wartościowa! Dobre do wykorzystania są także pozostałe algi, np. chlorella vulgaris, kesleri… i inne. Pod względem odżywczym – najbogatsza w CGF – jest jednak PYRENOIDOSA. Porównywanie jej z innymi szczepami chlorelli jest jak porównywanie jajka od kurki z wiejskiego dworku z jajkiem z kurzych ferm. Na zewnątrz wygląda podobnie, ale wartość wewnętrzna jest inna. Żadne algi nie zwyciężą we wszystkich parametrach, nawet Pyrenoidosa. Zawsze jednak obowiązuje zasada, że do uzyskania określonej wartości wewnętrznej chlorella potrzebuje przyrody – intensywnego światła, świeżego powietrza, ruchu i odżywiania. Próby uprawy szklarniowej są zawodne. Chlorella Pyrenoidosa jest darem przyrody, a nie “inkubatora”. Sztuczne światło nigdy nie zastąpi naturalnego. System wentylacyjny nie zastąpi podmuchów wiatru. Jesteśmy dziećmi natury, a nie inkubatora, i to samo dotyczy również chlorelli.

PROCES PRODUKCJI CHLORELLI PYRENOIDOSA

O wartości produktów żywnościowych decyduje nie tylko skład i dane analityczne, ale także sposób przetworzenia. Producent Chlorelli Pyrenoidosa spełnia najwyższe standardy jakości. W procesie produkcji Chlorelii Pyrenoidosa dba się o zachowanie maksymalnej zawartości substancji czynnych i o to, aby substancje te były jak najlepiej wchłanialne i dostępne dla organizmu. Przyczynia się do tego także unikatowa metoda suszenia rozpyłowego (STEAM), podczas którego dochodzi do dezintegracji ściany komórkowej. Metoda ta gwarantuje wysoką wchłanialność substancji odżywczych – blisko 80%. STEAM z języka angielskiego znaczy para wodna. W specjalnym parowniku pod określonym ciśnieniem i w określonej temperaturze dochodzi do natychmiastowego odparowania – wysuszenia i jednocześnie naderwania ścian komórkowych. Końcowe przetwarzanie – sprasowanie – komórek w łatwe do połykania tabletki jest przeprowadzane w opatentowanym procesie, dzięki któremu nie są potrzebne żadne spoiwa, wypełniacze czy substancje konserwujące. W 1974 roku japońskie urzędy zostały zmuszone do wprowadzenia standardu jakości dla importowanych produktów z chlorelli. Te bardzo różniły się jakością przetworzenia i jakością biomasy. W 1995 roku producent Chlorelli Pyrenoidosa w Japonii uzyskał licencję na import i sprzedaż swoich produktów w kategorii leczniczych produktów żywnościowych. Większa gwarancja jakości nie istnieje. Chlorella Pyrenoidosa nie zawiera żadnych domieszek, jest całkowicie czystym produktem.

Strawność mierzy się poprzez włożenie komórek do roztworu trawiennego, przy podgrzaniu do temperatury ciała, podczas wstrząsania – a w lepszych warunkach także przy lekkim “ścieraniu” – mierzy się ilość substancji, które uwalniają się z chlorelli. Producent podaje tylko wartości niezależnych laboratoriów – minimalnie 76-79,6 %. Dane te zaliczają go do ścisłej czołówki. Istnieją metody zwiększające Strawność aż do 85 %, ale tylko za cenę zniszczenia jądra komórkowego i zmniejszenia wartości odżywczych.